100 godina Brauna
Stoljeće dobrog dizajna
Iako se tako možda ne čini, brijanje je trend koji postoji već dugo vremena. 

Prvi influencer koji je poticao brijanje bio je Aleksandar Veliki koji je svojim trupama naredio da se briju jer je smatrao kako brada može biti problem u bitkama. Kako? Protivnik je vojnika mogao povući za bradu i tako ga lišiti života i brade.

Par stoljeća kasnije, otprilike tridesetih godina 20. stoljeća u Njemačkoj, Max Braun odlučio se za puno civiliziraniji način uklanjanja brade: pomoću preciznih oštrica i malog električnog motora. Korištenje električnog brijača umjesto vode i pjene za brijanje bio je prilično nov koncept, jer je električni brijač izumljen tek desetljeće ranije u Americi. Ali, Braun je znao da posjeduje tehnološku stručnost pomoću koje će proizvesti uređaj koji će biti konkurencija američkom.

Braun je već vodio vlastitu uspješnu tvrtku za inženjering i proizvodnju od 1921. godine. Razvijao je radio komponente i na kraju je počeo proizvoditi cijele radio uređaje. Krajem tridesetih Braun je dovršio vlastiti dizajn električnog brijača i razradio kako će se proizvesti. Na nesreću, spremao rat i Braunov brijaći aparat je morao malo pričekati.  

Braun nije zaboravio na svoj san i obnovio je tvornicu nakon što je uništena u ratu. 1950. konačno je započeo svoju misiju: da glatko izbrijani muškarci koriste Braun proizvode. Inovacije koje je iznjedrila njegova tvrtka zauvijek su promijenile navike brijanja kod muškaraca.

1950. | S 50

(Max Braun)

S 50 je prvi Braunov električni brijač. Max Braun razvio je ključnu dizajnersku inovaciju: dok su konkurentski modeli imali metalni sloj nalik na češalj koji je štitio kožu od oštrica, S 50 je imao tanak, perforirani metalni pokrov koji je prekrivao oštrice. Ova je folija bila tanja od metalnih češljeva na postojećim konkurentskim uređajima i omogućila je preciznije brijanje. Braunova inovacija koristi se i danas.

1957. | Combi DL5

(Dieter Rams, Gerd A. Muller)

Dizajn Braunovih električnih brijača polako je postajao odvažniji. Logotip je smanjen i pomaknut u stranu. Obojani gornji dio modela 300 odbačen je u korist originalne kromirane obrade, a dodana je tehnološka inovacija: trimer s fiksnim položajem koji se pojavio na jednoj strani.

1968. | Stab B3

(Richard Fischer)

1968. svjetlo je ugledao Fischerov radikalni Stab B3, brijaći aparat elegantnog, cilindričnog oblika. Možda najviše minimalistički od svih Braunovih aparata za brijanje i pokazatelj spremnosti dizajnera na eksperimentiranje s potpuno novim oblicima.

1979. | Sixtant 4004 

(Dieter Rams, Robert Oberheim, Roland Ullmann)

Sixtant 4004 je dodatno pročišćena verzija. Dizajn je izrazito minimalistički, ali i dalje s jedinstvenim kliznim prekidačem.

2008. | Series 7 7898CC

(Peter Schneider)

Serija 7 donosi inovativnu soničnu tehnologiju i inteligentni motor koji omogućuju efikasno brijanje čak i guste brade. Uz 5 načina rada brijanje je potpuno personalizirano jer će se ovaj elegantni brijač prilagoditi svakoj bradi.

Dobar dizajn stvoren je da traje
2020. | S9 

(prof. Oliver Grabes)

Ovaj brijaći aparat savršeno utjelovljuje Braunovu filozofiju: dobar dizajn najvažnija je komponenta svakog proizvoda.

5 sinkroniziranih brijaćih elemenata jednim potezom hvataju više dlačica pružajući besprijekorno brijanje.

Series 9 inteligentno reagira na jedinstvene crte vašeg lica i gustoću brade. Besprijekorno brijanje u jednom potezu – bez obzira brijete li se na suho, s vodom, pjenom ili gelom.  

Ovaj brijaći aparat s mrežicom tako istodobno pruža i temeljito i nježno brijanje. Jednako je učinkovit i za mokro i za suho brijanje. Jednostavan. Praktičan. Stvoren da traje.

Dobar dizajn je jednostavan

Braunovi su proizvodi stvoreni tako da ih je lako koristiti. Međutim, iza te jednostavnosti stoji složen proces osmišljavanja i projektiranja čiji je rezultat čista, intuitivna funkcionalnost.

Dobar dizajn je praktičan

Mi vjerujemo da je dobar dizajn praktičan. Svaki tehnološki element naših proizvoda tu je s razlogom, da odgovori na neku potrebu – Braun izrađuje proizvode sa svrhom.

Dobar dizajn stvoren je da traje

Svaki naš proizvod izrađen je od vrhunskih materijala, po najvišim proizvodnim standardima. Braunovi su proizvodi stvoreni tako da izdrže testove vremena, trendova i trošenja upotrebom.

Slijedeća stranica
Mini epilator za lice Braun FS1000
Za brzo i svakodnevno dotjerivanje