Post Image

Povijest i legenda o bradi seže u daleka vremena. Od tada do danas promijenilo se mnogo stilova, trendova i modnih izričaja. Pravi brijači su postojali od kada postoji svijeta i uvijek je bilo važno da brada prenese poruku o muževnosti njenog vlasnika. Krenimo na putovanje i upoznajmo modne trendove koje prate svako razdoblje u povijesti.

U pretpovijesno doba muškarci su imali dugu bradu zbog 3 glavna razloga:

  1. toplina – brada je licu pružala zaštitu od hladnoće i bila je prirodni štit za nježnije dijelove lica oko usta i usana,
  2. zaštita – gusta i duga brada mogla je ublažiti udarce u lice,
  3. zastrašivanje – slično kao i griva veličanstvenog lava, brada stvara muževniji izgled, a prapovijesni ljudi smatrali su je znakom časti. Brada se brijala kao kazna kako bi se obilježili muškarci koji nisu bili dostojni imati bradu zbog onoga što su učinili. Samo je častan čovjek imao pravo ponosno nositi bradu.

Brada je oduvijek predstavljala simbol muževnosti od iznimne važnosti. Na primjer, u keltskim plemenima brada je bila toliko štovana i cijenjena da se Otto Veliki zaklinjao svojom bradom kad god je imao nešto važno i veliko za reći.

U drevnoj Indiji i većini istočnjačkih kultura brade su se štovale ozbiljnije nego bilo gdje drugdje. Dugačke brade predstavljale su dostojanstvo i mudrost, snagu i hrabrost. Brada je bila su toliko poštovana da se koristila i u progonu zločinaca. Tipična kazna za razuzdanost ili počinjenje preljuba bilo je odsijecanje brade. Muškarci bi i založili svoju bradu za isplatu duga.

Brada i njena simbolika

Brada je i vrlo osobna stvar. Tijekom srednjeg vijeka, na primjer, dodirivanje brade drugog muškarca bilo je izuzetno uvredljivo, a moglo je biti i osnova za dvoboj. Neki bi mogli reći da je to slučaj i danas, iako je mnogo manje dvoboja nego prije tisuću godina.

U drevnom Egiptu brada se smatrala simbolom bogatstva, moći i važnosti. Zapravo, najbogatijim i najmoćnijim muškarcima u to bi vrijeme brada bila obojena i isprepletena sa zlatnim nitima. Drevne grčke i mezopotamske kulture također su se prema bradi odnosile s nevjerojatnom dozom poštovanja. Ovaj rani oblik njege provodio se voskovima, uljima i balzamima koji su se pobrinuli da brada u svakom trenutku izgleda apsolutno najbolje.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Dok su Vikinzi istraživali i harali kroz Europu i druge dijelove svijeta, sijali strah s najlegendarnijim bradama u povijesti. Nedavna arheološka otkrića pokazuju kako su se Vikinzi ponosili izgledom i uređivali su bradu za sve prilike.

U srednjem je vijeku brada simbolizirala muškost. Katoličko je svećenstvo, s druge strane, uvijek bilo izbrijano jasno ukazujući na suprotno od onoga za što su se zalagali veliki vitezovi.

Legenda o bradi i pravi brijači

Brada se oduvijek smatrala ozbiljnim ukrasom muškog lica kao i brkovi. U 18. i 19. stoljeću francuske su trupe imale vrlo specifične vrste brkova. Njihove elitne postrojbe, poznate kao Grenadieri, uvijek su nosile velike, njegovane brkove. Pješaci su imali brkove i bradice, a žandari su zapravo morali imati brkove do 1933. Tijekom Prvog svjetskog rata francuske su trupe bile poznate pod nadimkom “poilu”, što znači “dlakavi”, jer su uvijek imali bradu ili brkove.

Slijedom ovog trenda muževnosti i agresije, britanski vojnici morali su imati brkove od 1860. do 1916. U Kraljevskim propisima je jasno pisalo: kosa će biti kratka, obrijat će se brada i donja usna, ali ne i gornja.

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Danas muškarci imaju bradu u svim dužinama i oblicima. Brada više nije samo za drvosječu ili šumara. Muškarci njeguju i uređuju svoju bradu koja naglašava njihovu osobnost. Mnoga istraživanja pokazuju kako su ženama privlačniji muškarci s bradama. Brada je važan dio rutine uređivanja i pitanje je kako ju urediti i učiniti ukrasom koji privlači pogled na lice.

Potraži prave Braun brijače koji će ti olakšati brijanje i pomoći ti urediti bradu!

Recenzije su zatvorene.