Post Image

Kako su kroz povijest izgledali najbolji braun brijači u gradu i kako se njihov izgled mijenjao i prilagođavao trendovima, pročitajte u nastavku!

Drevni Egipt i prikrivanje mirisa

Muškarčeva želja i volja za njegom može se pratiti već do 10 000 godina prije Krista. Stari su Egipćani imali ozbiljnu naklonost prema aloe veri, mlijeku za kupanje, mirisnim uljima i tušu za oči. Da, i muškarci su ga voljeli!

Egipćani su se gušili u mirisnim uljima kojima su pokušavali prikriti tjelesni miris, zaštititi se od sunca i pustinjskog pijeska. Popularni mirisi i sastojci ovih ulja uključuju: smirnu, majčinu dušicu, mažuran, kamilicu, lavandu, ljiljan, mentu, ružmarin, cedar, ružu, aloju, pa čak i maslinovo ulje.

Provjeri koji su najbolji Braun brijači za tvoju bradu!

Rimljani i kupanje

Za razliku od starih Egipćana koji su vrijeme i trud pretežno ulagali u prikrivanje tjelesnog mirisa, Rimljani su otišli korak dalje i u kupalištima su se doista i kupali. U kupeljima su dijelili tajne svog privlačnog izgleda, a ta mjesta su bila prethodnica današnjih in mjesta na kojima je bilo važno biti viđen.

S posebnom strašću za toplom vodom i parom, Rimljani su vjerovali u uklanjanje nečistoće i, nadahnuti Egipćanima, koristili su parfeme na bazi ulja za kupke.

Ponosni ratnici Rimskog carstva također su bili neki od prvih muškaraca koji su eksperimentirali s bojama za kosu. Nažalost, te boje su često bile toliko nagrizajuće da ih je većina potpuno izgubila kosu.

Srednji vijek i smrt zbog bijele puti

Neko je vrijeme dominacija crkve i pad Rimskog carstva svela mušku njegu i kozmetiku na minimum, a neki su svećenici čak i osuđivali njegu kao „vražje djelo“. Srećom, muškarci su maksimalno iskoristili ono što su Rimljani ostavili iza sebe. Čak i počeli koristiti zrcala!

Za vladavine engleske kraljice Elizabete I. muško dotjerivanje je ponovno steklo popularnost. Ružmarinova vodica postala je popularan proizvod za kosu, a kadulja je postala biljka broj jedan za izbjeljivanje zuba. Kupanje u vinu, upotreba masti od bazge i nanošenje maske od meda i jaja trebali su smanjiti bore, a blijeda koža postala je ozbiljan trend do koje se dolazilo pomoću paste koja je često je sadržavala arsen i olovo što je rezultiralo stotinama smrtnih slučajeva kod muškaraca koji su pratili ovaj trend.

Viktorijansko doba kada sapun postaje norma

U viktorijansko doba došlo je do masovne proizvodnje, a to znači da su se popularni proizvodi za njegu konačno približili masama. Zahvaljujući tome, sapuni su postali normalna stvar u većini kućanstava. Tehnološki napredak također je značio da su se počeli pojavljivati ​​proizvodi protiv starenja kože.

Photo by JJ Jordan from Pexels

20. stoljeće i zlatno doba Hollywooda

Hollywood je popularizirao slavne ikone savršene, zalizane kose, biserno bijelih zuba i glatko obrijanih lica. Ti prvi influenceri su dotjerivanje muškaraca podigli na sasvim novu razinu. Muškarci su počeli posvećivati malo više pažnje svom izgledu. Industrija parfema je naglo rasla, a Francuska je bila glavno središte. Muškarci su se također upoznali s prvim brijačem što je brijanje kod kuće učinilo ugodnim iskustvom.

Ovaj novootkriveni trend potaknule su tvrtke koje su se posvuda pojavljivale s čudotvornim kremama i proizvodima koji su jamčili ten slavnih osoba na koje su muškarci željeli sličiti.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća muško dotjerivanje cvjeta što se vidi kroz „Mad Men“ stil: muškarci u odijelima, zalizane kose, glatko obrijanih lica i entuzijazam prema ispijanju whiskeyja.

Photo by Royal A from Pexels

Moderno doba i Braun brijači danas

Tehnologija, znanost i moda stvorili su jedinstveni spoj trendova koji prate dotjerivanje muškaraca od početka milenija.

Zahvaljujući tome, muškarci su se prepustili cijelom nizu prethodno ‘zabranjenih’ rituala dotjerivanja: hidratantne kreme su sada potpuno prihvatljive, kao i brijanje prsa, leđa, uređivanje obrva i privatnih dijelova. Ova revolucija je također omogućila muškarcima da prestanu potajno koristiti proizvode namijenjene ženama i ponosno počnu koristiti proizvode za muškarce.

Zbog toga danas muškarci imaju pristup širokom spektru proizvoda: ulja za brijanje, kreme za brijanje, balzami za brijanje, hidratantne kreme, kreme protiv starenja, kreme protiv akni, gelovi za kosu, pomade i pilinzi za lice. Popis je doslovno beskrajno dugačak i vidimo kako su primjeri iz prošlosti važni na današnji fenomen muške njege i uređivanja.

Recenzije su zatvorene.